MOA Museum Oud-Amelisweerd

Historische buitenplaats, Armando collectie en Chinese behangsels

Na een lange periode van onzekerheid is Museum Oud Amelisweerd een feit.
De Armando Collectie van het voormalig Armando Museum in Amersfoort, dat sinds 28 november 2011 gesloten is, verhuist naar het nieuwe Museum Oud Amelisweerd in landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik. Vanaf medio 2013 zal de Armando Collectie te zien zijn in het inspirerend verband van kunst, cultuur, landschap en erfgoed dat gevormd wordt door de historische buitenplaats, de unieke Chinese behangsels en het omringende landgoed.

Van 8 september t/m 7 oktober 2012 was al de eerste tentoonstelling in het cascogerestaureerde landhuis Oud Amelisweerd te zien zijn: Het Gebouw. Momenteel is het landhuis weer gesloten in verband met de restauratie van de behangsels en de museale inpassing.

U kunt ons ook volgen en 'liken' op Facebook.

Een nieuwe en inspirerende culturele bestemming
Aan de oever van de Kromme Rijn, slechts drie kilometer van de binnenstad van Utrecht, ligt Landgoed Oud-Amelisweerd. Deze bijzondere historische buitenplaats bestaat uit een 18e eeuws landhuis en koetshuis met daaromheen parkbossen, boomgaarden en landerijen. Het is een oase van rust en ruimte in een van de dichtstbevolkte delen van Nederland.

Sinds de laatste bewoonster in 1988 Oud-Amelisweerd heeft verlaten, is het landhuis gesloten geweest voor publiek. Slechts incidenteel was er een bezoek mogelijk. In 2010 heeft de Gemeente Utrecht besloten het landhuis open te stellen voor publiek en op zoek te gaan naar een museale bestemming. In voorbereiding hierop is het landhuis het afgelopen jaar in belangrijke mate gerestaureerd.

De wens tot openstelling als museum viel samen met de noodzaak om voor de Armando Collectie een bestemming buiten Amersfoort te vinden. Met de combinatie van beide kan nu een prachtig initiatief werkelijkheid worden: de stichting van Museum Oud-Amelisweerd met de Armando Collectie en een unieke collectie Chinese behangsels als artistieke kernen. Met de herbestemming van het landgoed tot museum komen elementen bij elkaar die gezamenlijk meer zijn dan de som der delen. Museum Oud-Amelisweerd laat de bezoeker de historische buitenplaats als Gesamtkunstwerk ervaren. Daartoe brengt het belevingen van kunst, landschap en geschiedenis samen en versterkt die door het leggen van inspirerende verbindingen. Een bezoek aan Museum Oud-Amelisweerd wordt een verrijkende ervaring voor bezoekers door de synthese van een eeuwenoud landgoed met unieke kunstcollecties en hoogwaardige culturele, educatieve en culinaire functies.

Met de totstandkoming van Museum Oud-Amelisweerd ontstaat dan ook een nieuwe en inspirerende culturele bestemming met een artistiek topprogramma.

De gemeenteraad van Utrecht gaf op 21 juni 2012 met een ruime meerderheid haar akkoord. Ondanks bedenkingen over parkeerproblemen in het natuurgebied of de haalbaarheid van het aantal bezoekers, juichen alle partijen het toe dat het het landhuis wordt gerenoveerd en een nieuwe bestemming krijgt. MOA zal het vertrouwen niet beschamen. In 2013 opent zij haar deuren, maar in september dit jaar zal het eerste evenement plaats vinden.
Klik op onderstaande pdf voor het bidboekje van Museum Oud-Amelisweerd.

PDF's

bidboek webversie 1-7-2011.pdf